Un projecte de

Grup de Recerca Consolidat en Geociències Marines - Universitat de Barcelona (UB)
Delegació espanyola de Surfrider Foundation Europe i el grup de voluntaris de Barcelona
Partner comunicació
Asensio Comunicació Visual
Surfing for Science és un projecte pioner al món que pretén avaluar la contaminació per microplàstics a la zona costanera amb la col·laboració de ciutadans que recullen mostres científiques fent paddle surf. L’objectiu final és doble: d’una banda, es pretén determinar l’abundància i les característiques dels microplàstics per tal de trobar solucions i, d’altra banda, augmentar la cultura científica de la societat en relació a la contaminació per plàstics.

Segueix l'actualitat del projecte amb el hashtag #SurfingForScience


Dades científiques



Imatges al laboratori i dades científiques obtingudes en temps real


Imatges al laboratori i dades científiques obtingudes



Mapa dels transsectes de recollida de microplàstics en temps real


Seguir l'actualitat del projecte amb el hastag #SurfingForScience





Mapes de transectes de recollida de microplàstics


Entrevista
Què és i en què consisteix el projecte Surfing for Science?
El projecte Surfing for Science neix de la necessitat d’adquirir dades sobre la magnitud de la contaminació per plàstic de la zona més propera de la costa. Aquesta zona és inaccessible pels vaixells de recerca oceanogràfica per la poca profunditat que té, i per la presència de banyistes, però a la vegada és la zona on pensem que els fluxos de plàstic són major, doncs és la zona de transició entre les fonts de plàstic i el destí finals; entre el continent i els oceans.
Què són els microplàstics i com afecten el medi ambient i la salut de les persones?
Els microplàstics es defineixen com aquells ítems de plàstic de mida inferior a 5 mm. Poden provenir de la degradació d’objectes més grossos com envasos o bosses o poden ser alliberats directament al medi ambient en forma de fibres, pellets o bastonets. Els seus efectes, si són ingerits per organismes, són nombrosos: enredament, ofegament, obstrucció, disminució taxes de creixement i mort per inanició causada per la sensació de sacietat, passant per alliberació de compostos químics adherits que poden provocar alteracions hormonals.


Agraïments per la participació al vídeo:

ANNA SÀNCHEZ VIDAL
Professora de la Facultat de Ciències de la Terra. Universitat de Barcelona.

ÍNGRID CANALES RODRIGO
Estudiant del Grau de Ciències del Mar. Universitat de Barcelona.

SARA HIGUERAS GUILLEN
Col·laboradora de Surfrider Foundation Europe

CINTIA GISELE BAVERA
Voluntària del projecte Surfing for Science



Com arriben els microplàstics al mar i quin tipus de microplàstics creus que trobareu?
Els microplàstics arriben per abocament directe a les platges o al medi marí per vaixells de pesca o recreatius, o per abocaments puntuals industrials, aports fluvials, escorrentia, aigües residuals, etc. Depenent d’aquests abocaments trobarem un tipus de microplàstics o altres. Per exemple, esperem trobar més microplàstics primaris tipus pellet en zones properes a la petroquímica de Tarragona, o més trossets de gespa artificial en zones properes a la Costa Brava. El que és important però és quan ho trobarem, que serà probablement després de llevantades amb pluja, que neteja tota la zona emergida per aportar els microplàstics cap al medi marí. La força de les onades en direcció cap a la costa eviten que aquests plàstics vagin mar enllà.
Quin és el procés de recollida de mostres, qué analitzeu al laboratori i com s'extreuen les conclusions?
Els ciutadans, organitzats mitjançant entitats distribuïdes al llarg del territori, remen durant aproximadament una milla nàutica - una hora d’exercici - arrossegant una xarxa de pesca de microplàstics especialment dissenyada pel projecte. Amb aquesta xarxa pesquem tots els microplàstics que floten de mida superior a 0,3 mm. Al laboratori es compten els microplàstics. Com que sabem la distància recorreguda, podem saber la concentració de microplàstics en cada punt en cada moment. D'altre banda es caracteritzen, el que ens permetrà saber la seva font. Propietats com el color, la forma, i el polímer de cada microplàstic ens donarà molta informació per estudiar la seva procedència.
Agraïments per la participació al vídeo:

Anywhere Watersports Barcelona
Escola nàutica de paddle surf, windsurf, surf, vela, caiac, skate.

www.anywherewatersports.com/






Com es pot solucionar el problema dels microplàstics i com contribuirà Surfing for Science a aconseguir-ho?
El projecte Surfing for Science contribuirà a poder entendre quines són les fonts i mecanismes de dispersió dels microplàstics a la zona costanera. Aquest és el primer pas per tal d’actuar sobre les fonts dels microplàstics per dissenyar estratègies encaminades a disminuir-ne la seva arribada. Per exemple, si trobem molta presència de productes d’higiene és que hem d’invertir més esforços en la depuració de les aigües residuals; si trobem pellets, podem identificar les empreses responsables d’aquestes fuites; si trobem restes de gespa artificial, podem dissenyar mecanismes per a fer que les aigües pluvials dels camps de futbol passin abans per depuradora, o podem efectuar campanyes de neteja de les lleres dels rius per evitar que torrentades ens ho escombrin tot cap al mar. A banda d’això, hem d’esforçar-nos per tal de canviar el model de producció i consum dissenyat a produir zero residus.
Quin és l'objectiu final de el projecte i què necessiteu per a aconseguir-ho?
L’objectiu final és doble: per una banda, l’objectiu científic del projecte és determinar l’abundància i característiques dels microplàstics en zones molt properes a la costa, per tal d’omplir una llacuna de coneixement en aquesta zona crítica d’intercanvi entre el medi terrestre i el medi marí. D’altra banda, l’objectiu és augmentar la cultura científica de la societat en relació a la contaminació per plàstic a partir de la recollida de mostres científiques.
Què és la ciència ciutadana?
La ciència ciutadana és la recerca científica duta a terme per no científics, sovint en col·laboració amb científics. Pot ser, per exemple, recollir observacions d’ocells per part de la gent per estudiar-ne la biodiversitat i distribució, o posant els ordinadors en xarxa per fer simulacions. El resultat d’això és doble: per una banda, millorem el coneixement científic d’un tema i de l’altra, n’augmentem el coneixement per part de la societat.
Com podem col·laborar els ciutadans, les empreses i les institucions a aconseguir-ho?
Ara mateix hi ha 10 xarxes de pesca de microplàstics distribuïdes al llarg del territori, que recullen mostres de microplàstics flotant amb una freqüència quinzenal. Els ciutadans poden posar-se en contacte amb qualsevol de les entitats d’aquests 10 punts i apuntar-se als mostrejos que es realitzen. A nivell d’empreses i institucions, es pot col·laborar aportant finançament, que servirà per poder elaborar més xarxes i tenir més recursos per analitzar les mostres al laboratori, fet que ens permetrà fer el projecte més gran.
COL·LABORACIÓ CIENTÍFICA

Grup de Recerca Consolidat en Geociències Marines - Universitat de Barcelona (UB)
L’objectiu principal és l’obtenció i la difusió de nous coneixements sobre l'estat i el funcionament de l'ecosistema marí, així com sobre els mecanismes, els impactes i els registres dels processos actius i les condicions ambientals des de la zona costanera fins les conques marines pregones, amb atenció especial als impactes antropogènics.

www.ub.edu/geomarines/



Si vols conèixer més detalls científics sobre el projecte o els resultats, o creus que podries dur a terme aquest estudi a qualsevol altre lloc del món, contacta amb nosaltres:






COL·LABORACIÓ CIUTADANA, EMPRESES I INSTITUCIONS

Surfrider Foundation Europe
La Fundació Surfrider es dedica a la protecció i democratització de l’oceà, les onades i les platges del món per a totes les persones a través d’una poderosa xarxa d’activistes.

www.surfrider.eu



Si ets una entitat sense ànim de lucre o un club esportiu, pots escriure a: surfingforscience@gmail.com

Si vols participar com a voluntari/voluntària, pots escriure a mballesteros@surfrider.eu amb títol de correu “Surfing for Science”

Si ets una empresa, contacta’ns a xcurtozafra@surfrider.eu




NECESSITES MILLORAR LA COMUNICACIÓ DEL TEU PROJECTE CIENTÍFIC?

Asensio Comunicació Visual
És una agència creativa amb seu a Barcelona disponible per treballar a tot el món. Estem especialitzats en estratègia de marca, desenvolupament de conceptes, màrqueting de continguts i narració visual en projectes transmèdia.

www.asensiocom.com



Disposar d’una estratègia de comunicació i un bon material gràfic es clau per aconseguir recursos i dur a terme qualsevol projecte científic. Si necessities recolzament, contacta amb nosaltres.








Un projecte de
Partners institucionals




Partner comunicació




Copyright © 2023, Asensio Comunicació Visual, All rights reserved